vrijdag 2 november 2012

#26 Privacy en veiligheid

#26 Privacy en veiligheid

Ontdekoefening.
Googlen op mijn eigen naam. Ooit wel eens gedaan. Done it, seen it....
Opmerking:
Ik herinner me nu ineens het volgende. Vorig jaar kregen we een interimdirecteur. Op gegeven naam werd zijn naam bekendgemaakt. Nieuwsgierig als ik ben, googlede ik op zijn naam. Maar... er was bijna niets over hem te vinden. Een foto was ook niet te traceren. Eigenlijk best wel opvallend tegenwoordig!
En ik kan best wel goed zoeken op Internet, al zeg ik het zelf.

Zoektip voor wie het nog niet weet:
typ in het zoekveld van bijv. www.google.com voor elk woord +, dan 'dwing' je af dat alle gezochte woorden in de gevonden websites voor moeten komen. Als je de woorden los intypt, krijg je alle pagina's waar deze woorden in voorkomen, maar dat hoeft dan niet in een website te zijn. Hoeveel deze functie met de nieuwste versies van zoekmachines wel sterk is verbeterd.
Bijvoorbeeld; +tekst +elvis +presley +in +the +ghetto. Welke site staat bovenaan bij de resultaten?
http://www.songteksten.nl/songteksten/12283/elvis-presley/in-the-ghetto.htm
Zonder plusjes te googlen geeft vaak slechtere resultaten. Probeer het maar eens.
Er is ook nog iets met googlen met andere tekens voor de woorden, bijv. een dollarteken, dat staat geloof ik voor '= gelijk aan' e.d. Maar dat gebruik ik nooit.

Persoonlijke informatie
Dit onderwerp heeft voor mij meerdere kanten. Natuurlijk is het belangrijk persoonlijke informatie goed af te schermen, maar vaak zoek je ook informatie over personen en/of bedrijven. Dan is het wel weer handig dat anderen het iets minder goed hebben afgeschermd, zodat je het - makkelijk - kunt vinden. Via je contacten op LinkedIn kun je bijv. vrij gemakkelijk de 06-nrs vinden van de mensen die je zoekt. Erg handig voor al dan niet voor zakelijk gebruik, bijvoorbeeld voor het opvragen van offertes.
Vorig jaar zocht ik een nieuwe baan. LinkedIn staat momenteel landelijk in de top 5 om dit te verwezenlijken. Voor zo'n goed doel :-) wil je wel weer iets 'losser' omgaan met je persoonlijke informatie!
De uitdaging is steeds een goede balans te vinden in deze.

1 opmerking:

  1. Hallo Sabine,

    Grappig om te lezen, dat je bij het bekend worden van de naam van de interim directeur deze meteen ging googelen. Dat heb ik namelijk toen ook gedaan en wel een fotootje gevonden (Herman met hoed). Of was er nog sprake van een andere interim directeur...
    Wat betreft het plaatsen van persoonlijke informatie heb je helemaal gelijk. Een goede balans vinden is heel belangrijk. Een goed voorbeeld is inderdaad LinkedIn. Daar moet je wel persoonlijke informatie achter laten, anders heeft het geen zin om daar een account aan te maken.
    Op andere social media sites is het ook vaak mogelijk om zelf te bepalen wie je profiel kan bekijken.

    Yntskje

    BeantwoordenVerwijderen